Gipsarski radovi Beograd

Gipsarski radovi

Renoviranje doma uvek zvuči kao komplikovan proces u kojem retko ko može da uživa, ali i na tom polju smo uspeli da propratimo trendove i ukopimo se u ovaj brzi način života. Gipsarski radovi su ubrzali gradnju i omogućili nam da , uz prihvatljive troškove, potpuno preuredimo dom ili poslovni prostor.

Suva gradnja, odnosno gipsarski radovi su toliko usavršili upotrebu modernih materijala – gipsa, da on danas spada u najkorišćenije materijale u građevini i arhitekturi u svetu. Ova moderna građevinska metoda ima sistem koji se lako postavlja, koristi material koji ima odlične karakteriste, a troškovi izgradnje nisu previsoki.

Zahvaljujuci glatkoj i ravnoj površini gips-karton ploča, nakon postavljanja zida za njegovo dalje uređenje nije potrebno čekanje, već se odmah može gletovati, krečiti ili dekorisati tapetama. Kada je zid od gips karton ploča pravilno i kvalitetno urađen on može izdržati i veliku težinu, što je posebno bitno ako je to pregradni zid koji mora nosti tv, bojler ili neke teške police.

popunjavanje-zidova-gipsom

Vrste gipsarskih radova

Ljudi uglavnom radove sa gipsom povezuju sa renoviranjem enterijera, ali njegova upotreba je moguća i na spoljnim površinama. Spoljni gipsarski radovi se uglavnom izvode na površinama sa kojih je otpao malter ili deo fasade. Radovi na spoljnim površinama su uglavnom kompleksniji i uslovljeni meteorološkim uslovima, zahtevaju dodatne pripreme, pa iz tih razloga mogu potrajati duže nego radovi koji se obavaljaju u zatvorenim prostorijama. Takođe zahtevaju i materijale drugačijih karakteristika, pogodne za spoljnu ugradnju.

Najčešći unutrašnji gipsarski radovi su:

 • Spušteni plafoni – sistem gips kartona je idealno rešenje za moderno uredjenje plafona, ali i za adaptaciju starih i oštećenih. Zahvaljujući fleksibilnosti materijala, imamo mnogo mogućnosti da kreativnim elementima ili gipsanim kaskadama damo naglasak celokupnoj atmoferi našeg prostora. Ova vrsta gipsarskih radova se najčešće primenjuje kao dekorativni element, ali i iz nekih praktičnih razloga: da bi se smanjila visina neke prostorije, ili da bi se provukla instalacija ili smanjili troškovi grejanja dodavanjem termoizolacije.
 • Preuređivanje potkrovlja i tavana u stambeni i poslovni prostor je postalo izuzetno popularno poslednjih godina, uglavnom zahvaljujući rastu cena stambenog prostora. U pitanju je specifičan posao i mora se obratiti pažnja na materijale i procedure koje se koriste. Problem je u tome što je krovna konstrukcija napravljena od drveta a drvo je elastično i „radi“. To znači da se kontrakuje i opušta u skladu sa temeperaturom, ugiba pod težinom snega, povija kod jačih vetrova. To su sve minimalna i jedva vidljiva pokretanja, ali kada se ona kombinuju sa krutim materijalom tu se moraju upotrebiti specijalni i elastični materijali za spojeve. Isto važi i za mesta spajanja gips-karton konstrukcije sa čvrstim zidom od cigle, blokova… Ako se ne koriste tehnike i materijali specijalizovani za ovaj posao, nakon nekog vremena će doći do pucanja spojeva između ploča, i onda se oni moraju ponovo obraditi.
 • Pregradni zidovi – ova vrsta gipsarskih radova omogućava brzu i čistu gradnju bez šalovanja, armiranja, štemovanja. Šupljine između ploča koriste se za sprovođenje instalacije ili izolacije. A profili koji se koriste za montiranje ploča imaju veliku nosivost, tako da se bez problema mogu kačiti stvari na njima bez bojazni od urušavanja. Praktičnost ovih zidova je i u tome da ako želite da nešto promenite ili imate potrebu za preuređenje, lako se demonitraju. Ovakva vrsta zidova ima visok nivo termo i zvučne izolacije.
 • Suvo malterisanje ili oblaganje zidova – je najbolja alternativa za klasično malterisanje, a prednost u odnosu na malterisanje malterom je što štedimo vreme i ostaje manje loma. Nedostatak kod ovog načina malterisanja je što ne postoji mogucnost zvučne izolacije, ali je moguće uraditi termo izolaciju.
 • Suvi estrih. Kada ne postoji mogućnost da se ravnajući sloj izvede cementom i peskom, može se izraditi i od gips karton ploča. Naravno, pri planiranju se moraju uzeti u obzir težine koje će pod nositi i njihov raspored.
 • Obrada špaletni – potreba da se špaletne obrade se najčešće javlja prilikom zamene stolarije. Ako dođe do većih oštećenja prilikom zamene stolarije pukotine se popunjavaju mineralnom vunom i tako se sprečava mogućnost nastanka kondenzacije i buđi. Špaletne su samo nakon jednog dana spremne za dalju obradu, a linija uz štok stolarije je idealno ravna, za razliku od klasičnog obrađivanja, gde je potrebno i do sedam dana sušenja i veća mogućnost nepodudaranja sa ivicama stolarije.
 • Izrada polica i kaskada od gipsa – estetski momenat je veoma važan prilikom uređenja. Zbog svoje sposobnosti da se može savijati,a opet ima i dobru čvrstinu, pa se lako se oblikuje, gips karton nam daje mogućnost da pustimo mašti na volju i kreiramo jednstvene detalje u svom prostoru. Police, šankovi, pregrade – mogućnosti je mnogo…

gisparski-radovi-cene

Prednosti upotrebe gips-karton ploča

Suva gradnja predstavlja sistem koji je brži i čistiji od tradicionalnog. Ovaj način gradnje štedi dosta vremena, ali I smanjuje troškove izvođenja radova. Suvi sistem gradnje posebno je popularan prilikom renoviranja stambenih i poslovnih prostorija. Zbog visoke fleksibilnosti materijala pruža se mnogo mogućnosti kombinovanja oblika i elemenata. Prednosti korišćenja gipsa ploča su brojne:

 • Smanjuje troškove i skraćuje vreme izgradnje
 • Čuva toplotu
 • Zadržava zvuk
 • Zidovi podnose opterećenja
 • Ne gori
 • Dobar regulator vlažnosti
 • Ekološki podoban

Koliko gipsari naplaćuju svoje usluge?

Cena gipsanih radova zavisi od mnogo faktora:

 • Lokacija. Drugačije se organizuje posao kada je u pitanju prizemlje, suturen, potkrovlje, ili neki viši spratovi u zgradama.
 • Zahtevnost konstrukcije. Uzima se u obzir da li je potrebno da zidovi drže police i slično, da li je u pitanju kupatilo, preuređivanje tavana i potkrovlja, ravnajući sloj – suvi estrih…
 • Materijali. Specifične konstrukcije zahtevaju i specijalne materijale za čiju primenu je potrebno više radnih sati.

gispar-gispuje

Kako odabrati pravog izvođača gipsanih radova?

Ovo je izuzetno važan korak, i nemojte da žalite vreme kada je to u pitanju. Raspitajte se, istražite, pogledajte njihove prethodne poslove – najviše pažnje posvetite radovima koji su najsličniji vašem. Za svaku konstrukciju postoji mnogo specifičnosti koje ne znaju svi majstori. Dobar majstor je onaj koji napušta čist objekat i zadovoljne vlasnike. I najvažnije – ne dobija reklamacije nakon nekog vremena.

Zaključak

Sistem suve gradnje nam je omogućio da relativno brzo i uz pristojnu cenu kompletno preuredimo svoj prostor. Tako nešto je ranije bilo nemoguće bez teških i prljavih radova. Pravilnim odabirom izvođača radova, dobićete prostor kakav ste oduvek želeli, u kratkom roku i sa zadovoljavajućom cenom.