Krečenje stana

Krečenje stanova

Krečenje je definitivno jedan od jeftinijih načina da osvežite i promenite svoj životni prostor. Krečenje stana je jedan od onih poslova gde se vidi ogromna promena uz relativno malo ulaganje. Uz sitnija ulaganja, promena u kući može biti veoma efektna, naročito ako se odlučite da unesete nove boje i teksture u vaš dom.

boje-za-krecenje-stana

Izbor farbe za krečenje stana

Izbor farbi za krečenje na tržištu je veliki. Proizvođači farbi za unutrašnje radove ih kategorizuju prema mehaničkim karakteristika i izgledu filma. U zavisnosti kojoj prostoriji je namenjena boja ili koji efekat želimo da postignemo, možemo se odlučiti da li nam je potrebna neperiva, periva ili neka specijalna vrsta boje.

 • Neperive boje – film ovih boja nije otporan na kvašenje, pa njihovo održavanje podrazumeva brisanje samo suvom krpom. Ovakve farbe sadže malu količinu veziva, pa je to i jedan od razloga zašto prljavština lakše prodire kroz boje. Zbog svog sastava ove boje podložnije su mehaničkim oštećenjima, pa je poželjno češće ih obnavljati. Neperive boje zbog svog sastava nemaju mogućnost postizanja nekih intenzivnijih nijansi boja, dok se svetlije nijanse postižu dodavanjem tonera. Primer neperivih boja je poludisperziona.
 • Perive boje – njihova karakteristika je mnogo veći sazdržaj veziva, u odnosu na neperive, i film koji je otporan na vodu. Ovakva vrsta farbi otpornija je na mehanička oštećenja. Perive boje su izdašnije, utrošak boje je manji nego kod neperivih, lako se razlivaju po glatkoj površini i manje su šanse od pojavljivanja tragova četke ili valjka. Zidovi okrečeni ovim bojama mogu se lako održavati brisanjem sunđerom ili vlažnom krpom, kružnim pokretima. U perive boje spadaju disperzione, akrilne i latex boje.
 • Specijalne vrste boja – u ovu grupu boja svrstavaju se izolacione boje. Koriste se da bi se izolovala neka mrlja. Ove boje su na bazi veziva koja su rastvorena u organskim rastvaračima. Karakteristično za ove boje je da se brzo suše, perive su i lako se nanose. Ovim bojama mogu se prekriti mrlje od nikotina, katrana, flomastera, ulja, žutih fleka od vode… Antinikotinska I antimikrobna se neke od specijalnih vrsta boja.

krecenje-stana

Saveti za krečenje kuće ili stana

Bez obzira da li se profesionalno bavite krečenjem ili vam je to samo hobi, uvek morate pre početka rada imati tačnu viziju onoga što želite da postignete i precizan plan pripreme. Krečenje je posao koji uz malo truda, može da završi i laik, i evo nekoliko saveta koji će pomoći:

 • Napravite plan rada – ako je pitanju manji prostor, krečenje je posao koji se može završiti za jedan dan. Kod krečenja cele kuće, to je posao od nekoliko dana. Samo krečenje ne oduzima mnogo vremena, ali tu treba računati i da je potrebno vremena i za sklanjanje nameštaja, lepljenja krep trake, folije na podu, zaštita nameštaja, i da na kraju i vama treba pauza. Tako da nemojte se nervirati ako vam se bude učinilo da se posao odužio više nego što ste očekivali, možda samo niste lepo isplanirali vreme.
 • Napravite plan rada – ako je pitanju manji prostor, krečenje je posao koji se može završiti za jedan dan. Kod krečenja cele kuće, to je posao od nekoliko dana. Samo krečenje ne oduzima mnogo vremena, ali tu treba računati i da je potrebno vremena i za sklanjanje nameštaja, lepljenja krep trake, folije na podu, zaštita nameštaja, i da na kraju i vama treba pauza. Tako da nemojte se nervirati ako vam se bude učinilo da se posao odužio više nego što ste očekivali, možda samo niste lepo isplanirali vreme.
 • Koristite kvalitetna sredstva za rad –. često grešimo i više novca odvojimo za kvaliteniju farbu, a štedimo na alatu. Kvalitetan valjak i četka će omogućiti da boje bolje budu nanete na zid, ujednačeno će pokriti površinu, bez neravnina i tragova. A ulaganje u kvalitetan pribor može biti i dugoročnija investicija, za neko naredno krečenje.
 • Zaštitite stvari – pre nego krenete sa krečenjem, kupite najlon i lepljivu traku. Obložite nameštaj, zaštite stolariju i sve ono što ne želite da okrečite. Ako odlučite da ne skidate prekidače I utičnice, obložite I njih.
 • Koristite prajmer – ukoliko je prošlo nekoliko godina od poslednjeg krečenja, ili su pak zidovi problematični iz nekog razloga, prajmer je odlično rešenje. Prajmer se lako nanosi i brzo suši, a premazane površine će biti ujednačenije, upijaće manje boje, a ona će se lakše nanositi.
 • Pogledajte vremensku prognozu – kišni i hladniji periodi nisu baš dobar tajming za krečenje. Vlažno i hladno vreme usporavaju sušenje farbe, pa sam proces može trajati dosta duže nego obično.
 • Kupovina farbe – pažljivo izmerite širinu i visinu svakog zida i pomnožite ih, tako ćete dobiti kvadraturu koju želite da okrečite. Računajte da ako na nekom od zidova imate otvore za vrata ili prozore, tu treba smanjiti kvadrate za krečenje. Savet je da kada počinjete krečenje uvek napravite malo više boje, jer može doći do nečeg neplaniranog, ne želite da ostanete bez boje u sred krečenja. Ovo se posebno odnosi na neke specijalne nijanse, sa belom je lako.
 • Isprobajte na jednom zidu – najbolje suvim valjkom probati kako klizi po zidu, mora se naći pravi intenzitet pritiska na valjak, pošto ako previše pritisnemo valjak se neće okretati, a ako je intenzitet slabiji onda se boja neće lepiti za zid.
 • Počnite sa krečenjem – uglove i delove oko štekera, utičnica i oko stolarije, okrečite četkom. Kada krenete sa valjkom, boju uvek nanosite od vrha ka dnu, odnosno od plafona ka podu. Da biste izbegli tragove farbe po zidu, najbolje je sačekati da se prvi sloj boje potpuno osuši, pa tek onda naneti drugi sloj.

Ako vam se ovo čini previše zahtevno i ipak se odlučite da angažujete profesionalce, bićete sigurniji u kvalitet, ali za to morate i odvojiti i određenu svotu novca. Ta suma novca međutim, možda bude i jednaka sumi koju biste vi dali za kupovinu kvalitetnog alata. Ako ne nameravate da uvek krečite vi, onda je to loša investicija, a i šteta. Dobar alat nije jeftin, i pravljen je za konstantno i višestruko korišćenje.

Lošim alatom je rad jednostavno mučenje, posebno za amatera. Na kraju je rezultat često mnogo gori nego prvobitno stanje, zahteva angažovanje profesionalaca, i dodatne radove na skidanju predebelog sloja farbe, kapljica farbe sa zidova i slično…

krecenje

Kako odabrati majstora za krečenje

Najbolje je da se vodite iskustvima drugih i učite na tudjim greškama. Tražite preporuku prijatelja, posetite onlajn forume. Ako želite neku specijalnu tehniku ili materijale, tražite majstore koji mogu da vam pokažu neke prethodne radove. Nisu svi poslovi u moleraju isti, i mnogo njih zahteva drugačiji pristup.

Dobar moler će posao završiti brzo i čisto, dati vam preporuke u vezi sa materijalima, i dati garanciju na svoj rad.

Ako razmišljate o nekoj promeni u vašem stambenom ili poslovnom prostoru, a krupnije promene su vam prevelika investicija, onda je krečenje najbolja opcija. Za prihvatljivu cenu možete urediti prostor i uživati u novom izgledu.  Zahvaljujući stalnom napretku na polju farbi i pratećih materijala unutrašnje i spoljne radove, sada smo u mogućnosti da krečenje obavimo mnogo brže i lakše.

Izbor boja za krečenje je neverovatno širok. Neki bi čak i rekli da to otežava odabir, i da se isto vremena utroši na odabir boja i nijansi i na samo krečenje doma. Ali, to su već slatke muke…