Krečenje Cene

Krečenje cenovnik

Jedan od najbržih i možda najjeftinijih načina da unesemo novine u naš dom je krečenje. Čak i uz ograničen budžet, sa malo mašte možemo imati dom kao iz nekog časopisa. Bilo da ste odlučili da angažujete profesionalce ili da sami odradite krečenje, cena farbi može dosta uticati na vaš izbor. Danas postoji širok spektar boja i farbi sa različitim karakteristikama, a u zavisnosti od vaših potreba i mogućnosti, izbor prave kombinacije može biti i naporan.

boje-za-krecenje-stana

Koji faktori utiču na cenu krečenja?

Cena krečenja se ne može formirati bez uvida u prostor koji se kreči i želja poručioca posla. Različiti poslovi zahtevaju upotrebu različitih tehnika i materijala. Po pravilu, komplikovaniji poslovi su i skuplji. Zahtevaju rad sa specijalnim alatima i materijalima i mnogo više radnih sati.

U osnovi, najjeftinije krečenje je ono koje se obavlja poludisperzionim bojama, ali njima se ne mogu postići jake nijanse boja i nisu pogodne za mokro brisanje.

krecenje-stana

Odabir boja za krečenje

Nije dovoljno da nam se neka boja sviđa da bismo njom okrečili naš stan. Pravi odabir boje za neku prostoriju zavisi od nekoliko faktora. Koliko svetla imamo u stanu, koliko je prostorija velika, visina plafona, kosina zidova… Sve su ovo faktori koji nam i na neki način diktiraju izbor boja koje ćemo koristiti. Ali boje nemaju samo estetski momenat, one utiču i na nasu psihu i naše raspolozenje, pa i na fizičku snagu.

  • Boje koje su najzastupljenije u prirodi su pokazale pozitivan uticaj na čoveka i kada je boja zidova u pitanju. To su narandžasta, žuta i zelena. Narandžasta podstiče pozitivne misli, optimizam, žuta nas tera da budemo aktivniji, dok zelena boja podstiče našu kreativnost.
  • Jedna od najatraktivnijih boja je svakako crvena, a prava asocijacija je ljubav, ali i krv. Ovo je prilično nezgodna boja za kombinovanje, i svakako se ne preporučuje za bojenje velikih površina,već samo kao detalj. Smatra se da crvena boja podstiče nervozu i razdražljivost, naporna je za oči, a može da stvori i glavobolje.
  • Boja koja spada u elegantije i mirnije je plava. To je boja smirenosti i nežnosti, deluje opuštajuće i utiče na miran san. Slična plavoj je ljubičasta, takodje nežna, ali i dramatična I mistična. Smatra se da ima loš efekat na psihu coveka, izaziva depresiju i anksioznost, kao i crvena preporučuje se samo za neke detalje i razbijanje monotonije zida.
  • Bela i siva boja su često potcenjene. Ali ove boje i te kako treba uzeti u obzir. One utiču na pažnju, koordinaciju , pamćenjenje, i savetuje se njihova upotreba u radnim prostorijama, jer imaju pozitivan uticaj na umni rad

Krečenje dečije sobe

Kada na red stigne uredjenje dečije sobe, mnogim roditeljima može zadati dosta glavobolja. Treba izabrati boje, teksture, vrste farbe i sve to uklopiti u budzet koji nas često i ograničava u našim željama.

Dečije sobe su možda i jedino mesto u našem domu gde se možemo bez straha igrati bojama, šarama i geometrijskim oblicima. Postoji širok spektar materijala i dekoracija kojim možemo urediti ovaj prostor, ali moramo misliti i na neke praktične stvari.

krecenje

  • Poželjno je da zidovi u dečijoj sobi budu ravni i glatki, da bi se što manje prašine skupljalo na njima. Aplikacije koje se lepe na zid moraju biti eko frendli, i poželjno bez reljefa. Kao najprikladnije farbe za dečiju sobu su se pokazale akrilne.
  • Akrilne boje za krečenje dečije sobe imaju mnogo prednosti u odnosu na ostale. Nisu toksične, na njima teže izbijaju fleke i vodoperive su – što je odmah plus, ako su u pitanju mlađa deca. Mogućnost da vlažnom krpom Ili sundjerom mozemo obrisati mrlju čini ih i lakim za održavanje.

Ova vrsta farbi se tonira kompjuterski, tako da možemo biti sigurni u tačan izbor boje, pa i nekih specifičnijih nijansi. Kada biramo boje za dečiju sobu, moramo i da razmislimo i unapred znamo u kojim sve prilikama dete koristi tu prostoriju.

  1. Ako je to prostorija gde se dete samo igra, zabavlja I druži, mozemo dopustiti sebi više mašte.
  2. Ako je pak to prostorija gde će dete i učiti i spavati , onda moramo misliti i o pravim kombinacijama boja, o nekim mirnijim tonovima, ne treba preterivati sa mnogo dekoracija i boja, i u tom slučaju nabolja kombinacija je da jedan ili maksimum dva zida budu u pastelnim bojama, a ostala dva u nekim jarkim.
  • Neke boje su prijatnije za oko, neke za psihu, a neke boje utiču na poimanje veličine prostorije. Na primer tople boje nekad mogu vizuelno smanjiti prostoriju, a hladne boje je pak povećati. Ako je nameštaj šaren onda bi bilo bolje da nema mnogo različitih boja, dok sa jednobojnim nameštajem možemo živost u sobu uneti bojama zidova.

Krečenje dnevne sobe

Pre nego krenete za krečenjem dnevne sobe, dobro razmislite sta želite da postignete i kakvu atmosferu ce odredjene boje izazvati. Izbor pravih boja učiniće da se osećate opušteno i spokojno, što jeste cilj. Jarke boje umeju da unesu nemir i nespokoj, dok će tamne boje delovati možda depresivno i tmurno. Čak i ako se odlučite za neke “agresivnije” boje za dnevnu sobu, neka to bude sa merom i ukusom. Okrečite jedan ili najviše dva zida nekom jakom bojom, ali vodite računa da vam boje budu uskladjene sa nameštajem.

Za prostorije u kojima se više boravi, kao što je recimo dnevna soba, poželjno je koristiti toplije boje (narandžasta, crvena, žuta), naročito ako je dnevna soba okrenuta ka severu. Tamne i tople boje, mogu i vizuelno da smanje prostor, tako da je poželjno koristiti ih prostorijama većih dimenzija. Za dnevne sobe koje su okrenute na jug poželjne su boje hladnijih tonova – zelena, plava, ljubičasta.

Iako je trend da se sobe kreče u dve pa i više nijansi, ako to ne prija vašem senzibilitetu, nemojte slepo pratiti trendove. Ipak je to vaš dom, i vodite se time šta vama prija, ipak vi tu provodite najviše vremena.

Zaključak

Krečenje nije bauk, i uz pravilan izbor materijala i izvođača radova, mogu se postići odlični rezultati za kratko vreme i uz povoljnu cenu. U osnovi, to je najpovoljnija velika promena koju možete napraviti u vašem stambenom ili poslovnom prostoru.